Wyposażenie dla gastronomii

Wyposażenie dla gastronomii

Choć na pozór wydaje się, że prowadzenie biznesu restauracyjnego jest proste, w rzeczywistości sprawa wygląda zupełnie inaczej. Gastronomia jest złożoną strukturą, której tajemnice znają wyłącznie osoby działające w branży. Nie bez powodu wielu właścicieli otwierających bufety, bary szybkiej obsługi, kawiarnie czy wreszcie restauracje zamyka je po kilku miesiącach czy nawet tygodniach. Rzeczywistość nawet w najmniejszym stopniu nie pokrywa się z tym, co oglądamy na przykład na filmach czy w programach kulinarnych. Jak zatem osiągnąć sukces w branży restauracyjnej? Wydaje się, że czynnikiem najważniejszym będzie w tym przypadku pomysł, bez którego żadna firma czy działalność nie jest w stanie poprawnie funkcjonować. Biznesplan to jednak nie wszystko. W dużej mierze liczą się także umiejętności zatrudnionego zespołu. Co ciekawe, wcale nie trzeba doświadczenia, by osiągnąć zaufanie i sympatię klientów. Warto jednak sprawdzić, czy zatrudnieni kucharze rzeczywiście radzą sobie tak dobrze, jak zapewniają. Ostatnim elementem – choć wcale nie mniej ważnym – związanym z efektywną pracą w restauracji, barze czy kawiarni jest dobór odpowiedniego wyposażenia do gastronomii. Tutaj nowi właściciele lokalów gastronomicznych często załamują ręce. Fundusze na początku są bardzo ograniczone, a wybór na rynku ogromny. Jak zatem szybko, tanio i skutecznie zdobyć najpotrzebniejszy sprzęt?

Różnorodność wyposażenia gastronomicznego

Na rynku w zakresie branży gastronomicznej można dzisiaj znaleźć ogromnie dużą ofertę w zakresie elementów związanych z restauracjami, kawiarniami i szeroko pojętym gotowaniem. Warto mieć świadomość tego, że w skład wyposażenia gastronomicznego wchodzi nie tylko podstawowy sprzęt czy podstawowa zastawa stołowa. Z drugiej strony należy również pamiętać, że wyposażenie dla gastronomii zależy w dużym stopniu od wielkości danego lokalu gastronomicznego. Im większa restauracja, tym naturalnym biegiem rzeczy zakupionego sprzętu będzie więcej. Niemniej jednak w każdym lokalu nawet minimalne wyposażenie powinno być zgodne z określonymi normami. Jakie elementy pojawiają się zatem w lokalach gastronomicznych najczęściej? Z pewnością są to sprzęty związane z przechowywaniem i transportem żywności. Mowa nie tylko o lodówkach, ale także o torbach termoizolacyjnych (szczególnie, gdy lokal oferuje jedzenie na dowóz), pojemnikach, blachach, rusztach czy wózkach transportowych. Bardzo ważna jest oczywiście zastawa stołowa oraz meble – zarówno te znajdujące się w kuchni, jak i w sali jadalnej. Nie bez znaczenia pozostają różnego rodzaju piece i chłodziarki, bez których przygotowywanie posiłków nierzadko w ogóle nie byłoby możliwe. Z kolei w skład tak zwanych przyborów kuchennych wchodzi tyle sprzętu, że chyba najbardziej doświadczony kucharz nie byłby w stanie wymienić oferty rynkowej.

Meble do kuchni i sali jadalnej w lokalu gastronomicznym

Klienci odwiedzający restaurację nie zdają sobie sprawy z tego, jakie warunku panują w kuchni podczas pracy zespołu przygotowującego posiłki. Zazwyczaj tej ostatniej towarzyszy gwar i lekki chaos, nad którym szef kuchni powinien oczywiście panować. Układ mebli kuchennych może zdziałać cuda, jeśli chodzi o organizację pracy. Podobnie jest zresztą z rodzajem zakupionych elementów. Najlepiej sprawdzają się meble ze stali nierdzewnej. Pracę ułatwiają między innymi stoły ze zlewem czy stoły do zmywarek. Warto pamiętać, by wszystkie sprzęty i przybory miały swoje stałe miejsce. Z całą pewnością pomoże to kucharzom sprawniej wykonywać pracę. Jeśli chodzi o salę jadalną najlepiej sprawdzają się meble drewniane. Wprowadzają miły klimat i są bardzo trwałe. Wydaje się jednak, że w tym przypadku wszystko zależy od tego, w jakim stylu właściciel chce swoją restaurację urządzić.

Przybory kuchenne w restauracjach

zastawaW skład przyborów kuchennych wchodzą wszystkie elementy, które zostają wykorzystywane przy przygotowywaniu jedzenia. Niekoniecznie muszą służyć one praktycznemu wykorzystywaniu, ponieważ coraz częściej producenci oferują na rynku przybory dekoracyjne, czyli takie, które wykorzystuje się w celu zwiększenia estetycznego wyglądu podawanego posiłku. Przykładem mogą być noże dekoracyjne, którymi wycina się różne kształty na ciastach, w warzywach czy w owocach. Nierzadko przybory kuchenne mają także znacznie ułatwić pracę. W ostatnim czasie zarówno w domu, jak i w restauracjach bardzo popularne stały się tak zwane obieraczki, dzięki którym ziemniaki czy inne warzywa i owoce obiera się o wiele szybciej niż za pomocą zwykłego noża. W kład przyborów wchodzą też między innymi różnego rodzaju ubijaki, cedzaki, tarki czy chochle. Warto zadbać o to, by zakupione przedmioty były wykonane z dobrych materiałów. Plastikowe przybory bardzo szybko się psują i trzeba wymieniać je na nowe. Najbardziej pożądane są więc produkty wykonane – w zależności od przeznaczenia – z drewna lub stali nierdzewnej.

Sukces w branży kulinarnej mimo dużej konkurencji na rynku nie jest niemożliwy. Wydaje się jednak, że dobry biznesplan nie do końca załatwi sprawę i przyniesie upragniony sukces. W dużej mierze liczy się także strategia, którą właściciel restauracji wybierze na początku swojej drogi. Sprawny i solidny sprzęt gastronomiczny oraz kompetentna załoga (nie tylko kucharze, ale między innymi także kelnerzy czy manager) mogą zagwarantować stopniowy sukces. W największej mierze – przynajmniej na początku – należy skupić się na zakupieniu odpowiednich sprzętów gastronomicznych do swojego lokalu. Tych ostatnich jest na rynku ogromnie dużo, dlatego nierzadko trzeba wybierać pomiędzy bardziej potrzebnymi i mniej potrzebnymi elementami wyposażenia. W miarę upływu czasu można oczywiście dokupić inne sprzęty, by praca stała się wygodniejsza i efektywniejsza. Wydaje się, że dzięki producentom działającym w branży gastronomicznej przygotowywanie potraw dla wykwalifikowanych pracowników nie jest ogromnym wyzwaniem. Być może właśnie dlatego wielu właścicieli renomowanym restauracji nie oszczędza na swoim sprzęcie i ułatwia życie pracowników lokalu.